17-daagse rondreis rond Bhutan & Nepal

Land van de donderdraak

Dag 1 (BRUSSEL – KATHMANDU)

Vertrek vanuit Brussel naar Kathmandu.

Dag 2 (KATHMANDU (NEPAL)

Na aankomst in de internationale luchthaven van Kayhmandu worden we overgebracht naar het hotel Gokarna Forest Resort. Lunch. Daarna wandelen we doorheen Kathmandu, ook wel eens de stad der Tienduizend Tempels genoemd. In het hart van de historische stad gonst het eigentijdse leven met riksja’s en toeterende taxi’s, heilige koeien en mensenmassa’s die zich schijnbaar voortbewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. We bewonderen de vele tempels doorheen de stad gonst het eigentijdse leven met riksja’s en toeterende taxi’s, heilige koeien en mensenmassa’s die zich schijnbaar voortbewegen in een eindeloze, kleurrijke optocht. WE bewonderen de vele tempels doorheen e stad en zien de lokale bevolking hun offergave aan de Goden brengen. Nadien worden we overgebracht naar de Yungunheuvel, waarop Swayambhunath is gelegen. Deze ruim 2000 jaar oude stoepa, één van de oudste boedhistische heiligdommen ter wereld, is getooid met wapperende gebedsvlaggetjes. Erboven waken de alziende ogen van Boeddha over de hele valei. Op de heuvel legen wel 1000 apen, daarom spreekt men ook wel eens over de Apentempel. Diner en overnachting in het Gokarna Fored Resort.

Dag 3 (KATHMANDU)

Na het ontbijt bezoeken we Badnath, het centrum van het religieuze en culturele leven van de Tibetaanse boedhisten in Nepal. De massieve stoepa, één van de mooiste en tevens de hoogste ter wereld, draagt een goudkleurige kubus, waarop de mystieke ogen van Boeddha de wereld in de vier windrichtingen aanstaren. Na de lunch in een lokaal restaurant vertrekken we naar Pashupatinath, gelegen aan de overs van de Bagmati-rivier, waar de allerheiligste Shivatempel van Nepal staat. Vooral de activiteiten rond de ghats, waar de rituele lijkverbrandingen doorgaan, leveren een fascinerend schouwspel op. Diner en overnachting in het hotel.

Dag 4 (KATHMANDU – PARO – THIMPU)

Na het ontbijt nemen we een vlucht naar Paro in Bhutan, één van de meest spectaculaire vluchten ter wereld. Bij helder weer hebben we een fabelachtig uitzicht op de Himalaya en bergreuzen als de Mount Everest en de Kanchenjungo. Bij aankomst in Paro rijden we onmiddellijk door naar Thimpu, de hoofdstad van Bhutan. Thimpu telt zo’n 50 000 inwoners en is ook de enige hoofdstad ter wereld waar verkeerlichten nog niet in het straatbeeld voorkomen. Meteen valt op dat de Bhutaneuzen nog vaak de nationale kledij dragen. Bijna alle gebouwen zijn nog in de typuische traditionele stijl opgetrokken en de gevels zijn versierd met schilderingen van religieuze symbolen en belangrijke dieren, zoals de tijger, draak, olifant en pauw. De busrit langs de rivier neemt een tweetal uur in beslag. We nemen onze intrek in het Osel Hotel voor het diner en de overnachting.

Dag 5 (THIMPU – PUNAKHA)

Ontbijt. We bezoeken het Zilukha-nonnenklooster. Vanafhet Sangay Gang-vieuwpoint hebben we een prachtig panoramisch zicht over de vallei. Op de heuveltop worden in de nissen van de rotswand talloze kleine kleien chörten bijgezet, Zsa Zsa genoemd, wat de plek een bijzondere en intense sfeer verleent. In de kleine dierentuin van het Motithang Takin Preserve nemen we even de tijd om het nationale dier van Bhutan, de takin, te bewonderen. Dit unieke dier komt nergens anders ter wereld voor en kan nog het best omschreven worden als een soort hertachtige veriant op de gnoe.  We zien de Memorial Chörten, de herdenkingstoepa die in 1974 werd gebouwd ter ere van Jigme Dorji Wangchuck, de derde koning van Bhutan. Veel inwoners brengen hier nog dagelijks een bezoek en maken er, gebeden prevelend, in wijzerzin hun rituele rondgang. Lunch in een lokaal restaurant. We verlaten de Thimpu-vallei en rijden oostwaarts richting Punakha. Punakha is al eeuwenlang de winterresidentie van de koninklijke familie, omdat Punakha lager ligt en dus uitgesproken warmer is dan Thimpu. In de zomer verblijven hier enkel moniken. We bezoeken de imposante Punakha Dzong, ook het Paleis van Groot Geluk genaamd. Dzong zijn grote kloosters en administratieve centra, die ooit strategische forten waren. Het werd in 1637 gebouwd op een eiland waar de twee rivieren Pho en Mo of Vader- en Moederrivier samenvloeien, en ziet eruit als een waar oorlogsschip. We bewonderen het houtsnijwerk op het grote centrale binnenplein en de serene gebedshal. Diner en overnachting in het Drupchu Hotel.

Dag 6 (PUNAKHA – PHOBJIKHA VALLEY)

Ontbijt. Via het bruisende Wangdue Phodrang rijden we langs een berachtige weg richting de pittoreske Phobjikha-vallei. Phobjikhja is één van de weinige gletsjervalleien in Bhutan en is het uitverkoren winterverblijf van de zewarthalskraanvogels die overvliegen van het Tibetaanse plateau. Na de lunch wandelen we enkele uren door de prachtige ongerepte vallei en bezoeken we biddende monniken bij het Phobjikha heiligdom en het Gangtey Gompa klooster, daterend uit de 16de eeuw. Check-in en diner in het Dewachen Hotel.

 Dag 7 (PHOBJIKHA VALLEY – TRONGSA – BUMTHANG)

Na het ontbijt kruisen we de Pele La pas (3420 M) richting Trongsa, waarbij we onderweg een stop maken bij het prachtige Chendji chörten uit de 18de eeuw. Trongsa is het voorouerlijk huis van de heersende dynastie van Bhuton. We brengen een bezoek aan Trongsza Dzong, de grootste dzond in Bhutan, en het Ta Dzong museum waar we een reeks van historische voorwerpen die aan de Koninklijke Familie toebehoorden kunnen bewonderen. Na de lunch worden we overgebracht naar Bumthang, het spirituele hart van het koninkrijk. Bumthang is de thuisbasis van enkele van de oudste paleizen, boeddhistische tempels en kloosters in Bhutan. Onderweg bezoeken we het Yatra weefcentrum. Tenslotte rijden we verder naar Jakar, de hoofdstad van het district Bumthang, waar we dineren en overnachten in het Yugharling Hotel.

Dag 8 (BUMTHANG)

Ontbijt. WE bezoeken Jakar Dzong of Dzong avn de Witte Vogel, in 1667 gebouwd op de bergrug boven Jakar en met een oppverlvakte van 1500m², wellicht de grootste dzong van Bhutan. Daarna bezoeken we de 16de eeuwse Tamshing Lhakhang met eeuwenoude boeddhistische muurschilderingen. Na de lunch worden we overgebracht naar Kurje Lhakhang, één van de meest heilige plaatsen in het koninkrijk waar de heilige Goeroe Rinpoche met magie de demonen verjaargde om definitief het boeddhisme in Bhutan te verspreiden. Diner en overnachting in het Yugharling Hotel.

Dag 9 (BUMTHANG)

Ontbijt. De festivals in Bhutan zijn uitbundig gevierde, plezierige gebeurtenissen, waar de piekfijn uitgedoste lokale bevolking met volle teugen van geniet. Maar het zijn tegelijkertijd ook heilige gebeurtenissen, waarmee de bevolking boze geesten verdrijft en positief karma verzamelt voor het volgende jaar. De binnenplaatsen van de dzongs en de tempels komen tot leven dankzij de vele kleuren, muziek en gemaskerde dansen, die nauwkeurig uitgevoerd worden door monniken. Elke dans heeft zijn eigen spiritueel belang en bestaat meestal al in exact dezelfde vorm sinds de middeleeuwen en wordt slechts één keer per jaar uitgevoerd! De festivals die wij mee beleven vallen in de oogstijd en gaan ook gepaard met speciale dansen om te bedanken voor de goede oogst. Een interessant schouwspel! Diner en overnachting in het Yugharling Hotel.

 Dag 10 ( BUMTHANG – PARO)

Na het ontbijt nemen we een korte vlucht terug naar Paro. Paro is een aangenaam stadje, met in vorlijke kleuren geschilderde huizen en straten agezoomd met treurwilgen en populieren. De brede, snel stromende rivier Paro snijdt de brede vallei in tweeën. We brengen een bezoek aan de Ta dzong, waar het Nationaal Museum is ondergebracht. Dit sympathieke museum herbergt een mooie verzameling religieuze voorwerpen en traditioneel textiel, wasons doet veridpen in het historische culturele en religieuze verleden van Bhutan. Diner en overnachting in het Tiger’s Nest Resort.

Dag 11 (PARO)

Na het ontbijt trekken we de heuvel op naar de Takshang-gompa of het Tijgernest-klooster. Op 900 M boven de Paro-vallei hangt het als het ware tegen de barre rotswand gekleeft. Goeroe Padmasambhava zou op de rug van een tijgerin naar boven gevlogen zijn en vijf vrselijke demonen hebben overwonnen. Na drie maanden lang in een grot te hebben gemediteerd, begon hij met de verspreiding van het boedhisme in Bhutan. Hier is hij gekend als Goeroe Rinpoche of Kostbare Meester en zelfs als de tweede Boeddha. Een pittige klim van ruim anderhalf uur door een bos van zilvergroene sparren en met mos begroeide pijnbomen brengt ons naar het uitkijkpunt met spectaculair zicht op het klooster, gelegen op 2940 M hoogte. Degene die willen, kunnen nog een tijdje doorwandelen naar de top om het klooster te bezoeken. Diner en overanchting in het hotel.

Dag 12 (PARO – KATHMANDU)

Na het ontbijt rijden we langs de rivier naar de luchthaven en houden we nog even halt voor een panoramisch zicht op de imposante Paro Dzong, een vierkant fort waarvan het oorspronkelijke bouwwerk dateert uit 1644. Bij aankomst in de internationale luchthaven van Tribuvan te Kathmandu worden we overgebracht naar Patan, ook wel Lalitpur of Stad der Schoonheid genoemd. Hier openbaart zich een duizend jaar oude cultuur, bewaard in de prachtige gebouwen rond het centrale plein of Durbar Square. Lunch in een lokaal restaurant. Sinds eeuwen is Patan bekend om de kunstzinnigheid van zijn gouden metaalgieters. Vandaag kunnen we dit nog steeds herkennen in de betoverende architectuur van de tempels, paleizen en voorhuizen die zo goed als onveranderd bleef. Diner en overnachting in het Gokarna Forest Resort. 

Klassieke Nepal

Dag 13 (KATHMANDU – NAGARKOT)

Ontbijt. Deze ochtend rjiden we naar Changu Narayan. Spoedig zien we de tempel boven op een heuvel staan, met vele kleine dorpjes eromheen. Deze tempel is één van de oudste hindoetempels in de vallei en zou dateren uit de 3de eeuw. Na een gemakkelijke wandeling van de Changu Naryan tempel naar Telkot Worden we hier opgehaald voor een transfer naar het Club Himalaya Nagarkot Resort. Na het nuttigen van de lunch in het resort bezoeken we een lokaal schooltje waar we een praatje kunnen maken met de lokale kinderen en de schoolautoriteiten. Diner en overnachting in het resort.

 Dag 14 (NAGARKOT – DHULIKHEL)

Bij helder weer staan we vroeg op voor een prachtige zonsopgang met zicht op de oostelijke Himalaya bergen. Na het ontbijt rjiden we naar Bhadgaon, ook Bhaktapur genaamd, één van de driekoningssteden in de Kathmandu-vallei. Na de lunch worden we overgebracht naar Dhulikhel waar we zullen verblijven in het Dhulikhel Mountain Resort. Het resort heeft een prachtige tuin met de majesteuze Himalaya op de achtergrond. Diner en overnachting in het resort.

Dag 15 (DHULIKEL)

Na het ontbijt rijden we naar Namo Buddha. Namo Buddha is één van de belangrijkse boedhistische bedevaartsoorden ten zuinden van de Himalaya, maar ook één van de heiligste boedhistische plaatsen ter wereld. We brengen er een bezoek aan het Thrangu Tashi Yangste klooster, gebouwd in 1976. Onze groep zal worden gegidst door een lokale jonge monnik. Lunch in een lokaal restaurant. Daarna keren we terug naar Panauti en verkennen we de prachtige stad die op het kruispunt ligt van de rivieren Roshi en Pungmati; Diner en overnachting in het resort.

Dag 16 (DHULIKHEL – KATHMANDU)

Ontbijt. We rijden terug naar Kathmandu waar we met de voltallige groep genieten van een afscheidslunch. We frissen ons nog even op en worden nadien overgebracht naar de luchthaven voor onze terugvlucht richting Brussel.

Dag 17 (BRUSSEL)

Aankomst in Brussel. 

Vervangingsprogramma dag 13-16 – LUXE TREKKING IN NEPAL

Voor dag 13 tot en met dag 16 kan je kiezen voor een avontuurlijke luxe-trekking als vervangingsprogramma onder leiding van een lokale Engelstalige gids. De trekking is geschikt voor jong en oud, maar een goede fysieke conditie is toch vereist!

Dag 13 (KATHMANDU – POKHARA)

Ontbijt. Na het ontbijt rijden we vanuit Kathmandu naar Pokhara, een pittoreske stad met een prachtig zicht op het omringende Annapurnagebergte. Onderweg maken we een stop voor een rafting op de Trishuli-rivier, een uitstekende gelegenheid om de diversiteit van demografie, landschappen en cultureel erfgoed en de flora en fauna te observeren. Na de lunch worden we overgebracht naar de Fishtail Lodge. In de namiddag doen we een boottocht op het Phewa-meer, het tweede grootste meer van Nepal en brengen we een bezoek aan de Barahi-tempel. Diner en overnachting in de lodge.

Dag 14 (POKHARA TREKKING)

Na het ontbijt wacht de lokale wandelgids ons op en gaan we per wagen naar het dorp Lumle, het startpunt van de trektocht, gelegen op 1610 M hoogte. We dalen af naar het Gurung dorp Majhgaun op 1450 M, waar we zullen verblijven in de eenvoudige Gurung Lodge. Tijdens de wandeling van ongeveer anderhalf uur genieten we van de spectaculaire uitzichten over het Annapurna gebergte. Na de lunch in de lodge brengen we een bezoekje aan het dorp Majhgaun, een leuke kennismaking met het traditionele en dagdagelijkse leven in de Nepalse bergen. Diner en overnachting in de lodge.

Dag 15 (POKHARA TREKKING)

Ontbijt en start van onze twee uur durende wandeltocht richting de Modi-rivier vallei. Onderweg ervaren we typische dorpsgezichten zoals ploegende boeren, jonge vrouwen die tarwe malen of maïs drogen en jongens die schapen drijven. We nemen onze lunch bji de basic Sanctuary Lodge gelegen op 1150 M hoogte op een klif met uizticht op de rivier, net ten noorden van het schilderachtige dorpje Birethanti. Na de lunch kan je nog een wandelingetje maken naar dit dorp en de nagbijgelegen waterval. Diner en overnachting in de lodge.

Dag 16 (POKHARA – KATHMANDU)

Ontbijt. We nemen een korte vlucht terug naar Kathmandu waar we met de voltallige groep genieten van een afscheidslunch. We frissen ons nog even op en worden nadien overgebracht naar de luchthaven voor onze terugvlucht richting Brussel.

Dag 17 (BRUSSEL)

Aankomst in Brussel

Vervangingsprogramma dag 13-16 – LUXE & RELAX IN NEPAL

Voor dag 13 tot en met dag 16 kan je ook kiezen voor een luxueus relaxatieverbijf als vervangingsprogramma op individuele basis.

Dag 13 ( KATHMANDU – DHULIKHEL)

Na het ontbijt rijden we naar het prachtige Dwarika’s Dhulikhel Resort gelegen op een hoogte van 1700  meter waar we kunnen genieten van een prachig 180 graden uitzicht op de indrukwekkende Himalaya met de meest prachtige zonsopgangen en zonsondergangen. Diner en overnachting in het prachtige resort.

Dag 14-15 (DHULIKHEL)

In het resort kunnen we genieten van de rustieke omgeving of hebben we de keuze aan een reeks van activiteiten zoals een sessie yoga en meditatie, pottenbakken, bezoek aan een biologische boerderij, etc… Diner en overnachting in het resort.

Dag 16 (DHULIKHEL – KATHMANDU)

Ontbijt. We nemen een korte vlucht terug naar kathmandy waar we met de voltallige groep genieten van een afscheidslunch. We frissen ons nog even op en worden nadien overgebracht naar de luchthaven voor onze terugvlucht richting Brussel.

Dag 17 (BRUSSEL)

Aankomst in Brussel. 

Praktische informatie

Inbegrepen

Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/ en naar Brussel

Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)

Alle overnachtingen volgens programma

Alle maaltijden volgens programma (ontbijt – lunch – diner)

Alle fooien, inkomgelden en taksen

Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding

Assistentie bij check-in op de luchthaven

Annulerings- en reisbijstandsverzekering

Niet inbegrepen

Dranken & persoonlijke uitgaven

Visumkosten en eventuele kosten voor paspoort & inentingen

Eventuele verlengingen of aanpassingen

Klik hier voor meer informatie.