Rondreis met elektrische auto's

Land van fjorden en laadpalen

Noorwegen: land van fjorden, vergezichten en ...laadpalen. Het land is de absolute koploper op het gebied van elektrisch rijden. Met deze rondreis ga je van Oslo naar de fjorden en naar de historische Hanzestad Bergen. Ook de heen-en terugreis zijn de moeite waard: je begint op een verrassend mooie plek aan de Oostzee in Noord-Duitsland en reist terug via Aarhus, een van de leukste steden van Denemarken. Deze reis is speciaal samengesteld voor elektrische rijders en voorgereden door ANWB.

Dag 1 : Utrecht/Brussel - Hohwacht

Utrecht/Brussel-Hohwacht (ca.570 KM/725 KM)

Je begint deze vakantie goed met als eerste bestemming een prachtig hotel aan de Duitse Oostzee.  Vanuit de tuin loop je zo naar het witte zandstrand en s'avonds geniet je van een heerlijk  driegangendiner in het hotelrestaurant.  Je verblijft hier 2 nachten (1 x driegangendiner inbegrepen).

Onderweg kun je je auto en jezelf opladen in Sittensen: een lunch is inbegrepen bij dit station met laadmogelijkheden.  Intussen shoppen kan ook: er is een outlet centre.

Dag 2 : Hohwacht

Een dag ter besteding aan de Oostzeekust in Duitsland.  Het hotel ligt prachtig in een natuurgebied, vrijweldirect aan het strand.  je kunt mooie autoritjes maken in de omgeving, ontspannenin het wellnesscentrum of genieten van de verrassend mooie stranden in dit deel van Duitsland.  Ook een dagje Lübeck (ca.80KM) is mogelijk: deze koningin van de 'Hanzesteden' behoort tot de interessante steden van Noord-Duitsland.

Dag 3 : Hohwacht-Kiel 

Hohwacht-Kiel (ca.42KM+boot)

Vanuit Hohwacht rijd je naar de boot in Kiel.  Hier ga je aanb oord van de Color Line voor de overtocht naar Oslo.  Een zeer comfortabel schip, met vele uitstekende faciliteiten. Tip: geniet van het uitzicht vanuit de bar op de 15e etage, ter hoogte van de stuurman.  Je overnacht op de boot..

Dag 4 : Kiel-Oslo

Kiel - Oslo (boot)

Geniet van de overtocht, de passerende schepen onderweg, het comfort aan boord en last but not least- van de prachtige entree in Noorwegen: het binnenvaren van de Oslofjord.

Dag 5 : Oslo

Vandaag heb je een hele dag in de Noorse hoofstad.  Wandel je langs de indrukwekkende beeldhouwwerken in het Vigeland Park.  Bewonder je de meesterwerken van Edvard Munch?  Ook leuk: wandelen over het dak van het moderne Noorse opera.  Of een kijkje in het museum met de Vikingschepen.

Bij het samenstellen van deze reis was het nog niet mogelijk om te laden aan boord van de schepen.  Daarom is het raadzaam om in Kiel of in Oslo de auto nog even aan de snellader te leggen.  Tips vind je in de reisbescheiden.  

Dag 6 : Oslo-Fagernes

Oslo-Fagernes(ca.180KM)

Een mooie rit in noordelijke richting.  Wel een behoorlijke afstand, dus de auto's met een wat kleinere accu zullen bij een van de snelladers onderweg bij moeten druppelen.

Dag 7 : Fagernes-Sogndal

Fagernes-Sogndal(ca.170KM)

Op naar de eerste fjord : de Sognefjord.

Dag 8 : Sogndal 

Geniet van het prachtige landschap met de fjorden en de gletsjer van de Jostedalsbreen!

Dag 9 : Sogndal-Norheimsund

Sogndal-Norheimsund(ca.210KM)

Je rijdt vandaag naar de fruittuin van Noorwegen: de Hardangerfjord.  Rijd je vandaag via Flam?  Daar kun je een treinrit maken met de beroemde Flamtrein, een van s'werelds mooiste treinritjes.  Het is wel wat verder rijden dus begin je dag vroeg.

Dag 10 : Norheimsund

Een hele dag de tijd om de Hardangerfjord te ontdekken.

Dag 11 : Norheimsund - Bergen 

Norheimsund-Bergen (ca.80KM)

Op naar de vroegere hoofdstad van Noorwegen : Hanzestad Bergen !

Dag 12 : Bergen

De oude Hanzestad Bergen heeft veel moois te bieden!  De populairste toeristische wijk van Bergen is de oude Hanzewijk Bryggen.  Aan de andere kant van de haven,  in de omgeving van het aquarium, vind je ook fraaie houten huizen, maar hier is het een stuk rustiger.  Of ga je met het treintje naar de top van de Floyen-berg voor het mooiste uitzicht over Bergen?

Een interessante culturele bezienswaardigheid buiten het centrum is Troldhaugen.  Dit Victoriaanse huis was ooit het zomerverblijf van componist Edvard Grieg.  Het huis heeft nog steeds de oude en originele inrichting.

Dag 13 : Bergen-Hirtshals

Bergen-Hirtshals (boot)

Je neemt de boot naar Hirtshals in Noord-Jutland, Denemarken.  Het mooie stuk langs de Noorse kust doe je bij daglicht.  De volgende ochtend kom je aan in Denemarken.

Dag 14 : Hirtshals-Aarhus

Hirtshals-Aarhus(ca.185KM)

Het is heel anders dan Noorwegen, maar ook het lichtglooiende landschap van Jutland heeft zijn charmes.  Je rijdt vandaag naar bruisende stad Aarhus.  Deze studentenstad was vorig jaar Europa's culturele hoofdstad en trok toen veel bekijks: veel mensen waren verrast dat er in Denemarken naast Kopenhagen nog zo'n leuke grote(re) stad te vinden was !

Dag 15 : Aarhus

Aarhus heeft vele aantrekkelijke musea; Bijvoorbeeld het Openluchtmuseum, dat net zoals veel openluchtmusea teruggaat naar (over) grootmoeders tijd maar ook naar de jaren '60 en '70. Jeugdsentiment?

Dag 16 : Aarhus - Neumünster

Aarhus-Neumünster (ca.280KM)

Je reis zit er bijna op.  In de middag kun je nog een bezoek brengen aan het Tuch&Technikmuseum of wat dacht je van shoppen in het bekende Fashion Outlet Center in Neumünster?

Dag 17 : Neumünster - Utrecht / Brussel 

Neumünster - Utrecht/ Brussel (ca.500KM/650KM)

Terug naar huis! In Sittensen kun je de auto desgewenst nog eens aan de laadpaal leggen.  De lunch is weer inbegrepen.

Bijzondere ervaringen

* wat een kennismaking! s' ochtends vroeg de Oslofjord binnenvaren.

* elektrisch rijden in Noorwegen: rijden over een rode loper

* ontdek Noorwegen in een notendop tijdens het ritje met de Flämtrein

Geheimtip

Bezoek Den GambleBy in Aarhus, het leukste openluchtmuseum van Scandinavië.

Afreisdata

alle dagen mogelijk v.a. 1495€

Praktische informatie

Inclusief : o.a. 14 overnachtingen in hotels met laadpunt, 14 x ontbijt ,overtocht Kiel- Oslo, met Color Line, overtocht Bergen - Hirtshals met Fjord Line, 1 x driegangendiner, lunch bij oplaadpunt Sittensen, reisbescheiden met tips van de ANWB-voorrijders, live-tips onderweg