Exclusieve groepsreis naar Zuid-Afrika

16 daagse reis

Tijdens deze reis maak je kennis met Zuid-Afrika in al zijn facetten. We leren alles over de Apartheid, we gaan op safari en tussendoor genieten we van een lekkere Zuid-Afrikaanse wijn. Deze reis is ideaal voor wie houdt van cultuur en vooral van dieren en natuur

Dag 1 Brussel - Johannesburg (-)
Vertrek vanuit Brussel naar Johannesburg (met tussenstop), aankomst de volgende dag.

Dag 2 Aankomst in Johannesburg (O) - Pretoria
Verwelkoming door een Afrikaans sprekende lokale gids. Op de luchthaven kunnen we Euro’s wisselen naar Zuid-Afrikaanse Rand of geld uit de muur te halen. We vertrekken dadelijk naar Soweto, de township van waaruit de strijd tegen de Apartheid werd gestart door Nelson Mandela en Desmond Tutu. Na de middag is er een bezoek gepland aan Johannesburg en Pretoria met oa. het Apartheidsmuseum, het Voortrekkers Monument, …
Overnachting in het Manhattan Hotel - standaard kamer.

Dag 3 Pretoria – Hazyview - Graskop (O)
Na een vroeg ontbijt vertrekken we naar de Noordelijk gelegen provincie Mpumalanga. In Hazyview bezoeken we onderweg een Shangaan familie: we leren hoe de lokale Shangaan-bevolking leeft op het platteland en maken kennis met hun historische en culturele tradities via een bezoek aan hun dorp. We ontmoeten de lokale medicijnman en rijden daarna door naar Graskop waar we overnachten.
Overnachting in het Graskop Hotel - standaard kamers.

Dag 4 Graskop – Panoramaroute (O)
De provincie Mpumalanga wordt begrensd door de prachtige Blyde River Canyon (de derde diepste canyon ter wereld), de grotten van Sudwala (de oudste van de wereld) en het Krüger Park (het bekendste wildreservaat). Mpumalanga betekent letterlijk “plaats waar de zon opkomt” en is de tweede kleinste provincie van Zuid-Afrika. De “kleine” oppervlakte van deze provincie wordt ruimschoots gecompenseerd door de spectaculaire verscheidenheid aan vegetaties. Het is een waar paradijs voor wandelaars. We rijden langs de vermaarde Panoramaroute met o.a. Gods Window, Bourke’s Luck Potholes en de Three Rondavels aan de Blyde River Canyon.
Overnachting in het Graskop Hotel - standaard kamers.

Dag 5 Graskop – Kruger – Komatipoort Zuid Kruger (O)
Volledige dag safari in 4x4 voertuigen in het Kruger Reservaat. Het Krugerpark is het symbool voor Zuid-Afrika. Dit enorm park strekt zich uit over zowel de Mpumalanga provincie als de Limpopo provincie. Het deelt zijn oostelijke grenzen met Mozambique terwijl verder in het noorden het Gonarezhou National Park van Zimbabwe begint.
De overrompelende aanwezigheid van fauna en flora is legendarisch, maar ook de vele archeologische sites zijn de moeite waard. In het Krugerpark kan je de ‘Big Five’ spotten (leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn) op het 20.000km² grote terrein.
Overnachting in de Komati River Chalets - Chalet

Dag 6 Komatipoort – Eswatini – Mkuze Kwazulu Natal (O)
Vertrek naar Mkuze via Swaziland, vandaag officieel Eswatini. Swaziland beschikt niet over woestijnen of stranden, maar wel over prachtige berglandschappen, rivieren, watervallen en diepe canyons. Je vindt er één van de oudste rotsformaties ter wereld. Afhankelijk van de tijd stoppen we onderweg bij één van de vele artisanale markten die handgemaakte spullen aanbieden en snuiven we de Afrikaanse sfeer op in de authentieke dorpjes. Inbegrepen bezoek aan het Mantenga Cultural Village, een traditioneel Swazi dorp met 16 hutten gebouwd in traditionele vorm en van materialen als palen, riet, gras, grond en mest. Elke hut en plaats binnen het dorp heeft zijn eigen functie, zoals de kraal waar dieren veilig de nacht kunnen doorbrengen. Mantenga is een cultureel dorp, een openluchtmuseum, waar het dagelijkse leven van de traditionele Swazi met hun gewoontes uit de periode rond 1850 ontdekt kunnen worden. We verlaten Eswatini en rijden naar Mkuze.
Overnachting in Ghost Mountain Inn – Superior kamer.

Dag 7 Mkuze Kwazulu Natal - Saint Lucia (O)
We doorkruisen het binnenland van Kwazulu Natal richting de kust naar Saint Lucia, een heel gezellig stadje. Nijlpaarden en krokodillen leven in een grote lagune aan de westkant van het dorp waar elke dag boottochten worden georganiseerd. Gedurende 2 uur maken we een boottocht op de lagune om nijlpaarden en krokodillen te observeren. En ware aanrader !! Als de tijd het toelaat wandelen we langs de mooie stranden van Cape Vidal Saint Lucia.
Overnachting in het Elephant Lake Hotel – Standaard kamer.

Dag 8 Saint Lucia – Hluhluwe Umfolozi Reservaat – Saint Lucia (O)
Volledige dag 4x4 safari in het Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve. In 1895 opgericht ter bescherming van de laatste witte neushoorns in Natal en al in 1897 uitgeroepen tot wildreservaat. Voorheen bestond het reservaat uit 2 verschillende parken nl. Hluhluwe Park in het noorden en Umfolozi Park in het zuiden. Doordat ze zijn samengevoegd is Hluhluwe-Umfolozi met 96.000 hectare nu een van de grootste parken van Zuid-Afrika. Het is hier minstens zo mooi als in Kruger én minder druk. Het landschap is heel divers met veel bomen en planten die door de inheemse Zulu’s nog gebruikt worden als voedsel en medicijnen. Ooit was dit gebied het exclusieve jachtdomein van de beroemde Zulu koning Shaka. Hluhluwe-Umfolozi is bekend geworden vanwege het succesvol redden van de witte (breedlip) neushoorn die vanwege de jacht met uitsterven werd bedreigd. Er waren nog maar ca. 20 neushoorns toen de specialisten van de Game Capture Unit met hun “Operation White Rhino” de neushoorn tegen uitsterven beschermd hebben. Inmiddels zijn er weer meer dan 1.400 witte en 300 zwarte neushoorns. Hluhluwe-Umfolozi heeft veel groot en klein wild: leeuw, giraf, olifant, zebra, witte en zwarte neushoorn, cheetah, buffel, nijlpaard, nijlkrokodil, wrattenzwijn, impala, nyala, waterbok, gnoe, kudu, duiker, jachtluipaard, hyena, blue wildebeest, genet, bushbaby en diverse bokken. Na de safari rijden we door naar de kust in Durban.
Overnachting in Honey Pot Guesthouse – Standaard kamer.

Dag 9 Saint Lucia – Durban – Port Elizabeth – Tsitsikamma (O)
Vertrek naar de luchthaven van Durban voor de binnenlandse vlucht naar het Zuidelijk gelegen Port Elizabeth, startpunt van de Tuinroute. Bij aankomst vertrekken we dadelijk naar het Tsitsikamma Reservaat met zijn ruige betoverende kustlijn en het unieke Storms River Mouth.
Overnachting in de Tsitsikamma Village Inn – Standaard kamer.

Dag 10 Tsitsikamma – Knysna (OL)
We volgen de Tuinroute naar Zuid-Afrika’s oesterhoofdstad Knysna. Dit kleine gezellige stadje wordt gedomineerd door “The Heads”, die de toegang tot de Atlantische Oceaan vormen. We nemen de veerboot over de Knysna-lagune naar het Featherbed Natuurreservaat (duur ca. 25 minuten). Bij aankomst maken we een wandeling van 2,2 km naar beneden door het reservaat, door kustbossen en fijnbos en in oude zeegrotten (1 uur bergafwaarts lopen). De lunch is inbegrepen: spectaculair buffet geserveerd in openluchtrestaurant onder de Milkwood-bomen.
Overnachting in Wayside Inn – Standaard kamer op het gelijkvloers.

Dag 11 Knysna – Oudtshoorn (O)
We verlaten de kust en rijden landinwaarts richting bergen van de Kleine Karoo. Eindbestemming van de dag is Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad van Zuid-Afrika. De durvers onder ons kunnen het deathride zipline parcours afleggen nabij de Cango Grotten. Tevens bezoeken we de grotten en als afsluiter een struisvogelfarm.
Overnachting in De Poort Country Lodge – Standaard kamer.

Dag 12 Oudtshoorn – Cape Town (O)
Langs de prachtige Route 62 rijden we door de Karoo regio in de richting van Kaapstad. Route 62 staat gelijk aan een roadtrip van maar liefst 850 kilometer van Kaapstad naar Port Elizabeth (of omgekeerd), dwars door de prachtige Karoo-woestijn, langs talloze wijngaarden en –huizen langs plaatsen zoals Wellington, Tulbagh, Worcester en Robertson. Leuk weetje: de R62 is de langste wijnroute van Zuid-Afrika. Sterker: de R62 is de langste wijnroute van de hele wereld!
Overnachting in de Southern Comfort Guest Lodge - de luxe kamer.

Dag 13 Cape Town – Cape Peninsula tour (O)
Vandaag verkennen we het Kaapse schiereiland waarbij we de stranden van Clifton en Camps Bay bewonderen vooraleer verder te rijden naar Hout Bay. We bezoeken het natuurreservaat van Kaap de Goede Hoop via Chapman’s Peak, één van de meeste adembenemende ritten langs de kust.
Wie wil kan naar de top van het schiereiland gaan met de kabelbaan (optioneel) en genieten van een spectaculair uitzicht op False Bay en het punt waar de Indische en Atlantische Oceaan symbolisch samenkomen. Na de lunch (niet inbegrepen) rijden we naar Simonstown en bezoeken de Afrikaanse Pinguïn broedkolonie op Boulders Beach. De trip eindigt met een bezoek aan de wereldbefaamde Kirstenbosch Gardens.
Overnachting in de Southern Comfort Guest Lodge - de luxe kamer.

Dag 14 Kaapstad – Kaapse Wijnlanden (O)
Na een verkwikkend ontbijt vertrek naar de Kaapse Wijnlanden. Bezoek aan het Spier Estate, een van de meest vermaarde wijnlandhuizen in Stellenbosch. We leren hoe roofvogels het ecosysteem van de wijnboerderijen in stand houden. Na de ontmoeting met de arenden volgt een wijnproeverij. We nemen de Wine Tram naar Franschhoek en bezoeken het Memorial Museum van de Hugenoten.
Overnachting in de Southern Comfort Guest Lodge - de luxe kamer.

Dag 15 Kaapstad (O)
Vrije dag in Cape Town. Er is gelegenheid tot een bezoek aan de Tafelberg (optioneel) en de laatste souvenirs te komen in het shopping Center V&A Waterfront tot de transfer naar de luchthaven in de late namiddag voor de terugvlucht. Aankomst in Brussel ’s anderdaags.

Dag 16 Aankomst in Brussel

 

Afreisdata

17 september tot 2 oktober 2020 3.295 euro

Praktische informatie

Inbegrepen :

 • internationale en binnenlandse vluchten
 • overnachtingen, excursies en maaltijden volgens programma
 • twee 4*4 safari's
 • traject met een voertuig met airco
 • buffet lunch in Knysna
 • afrikaans sprekende gids/ chauffeur
 • vermelde excursies
Niet inbegrepen :
 • optionele excursies en activiteiten
 • niet vermelde maaltijden - mogelijkheid tot half pension mits supplement van 330 euro pp
 • dranken
 • fooien en persoonlijke uitgaven
 • internationaal paspoort
 • eventuele verlenging in Kaapstad
Download extra informatie